Osijek
OPATOVČANIN PRETUKAO PTICU?

Veterinari već tri dana spašavaju život labudu
Objavljeno 25. travnja, 2013.
Dok je branila svoje gnijezdo, Opatovčanin je zaštićenu pticu izudarao štapom

Već tri dana veterinari ambulante Vetam na Biljskoj cesti bore se za život crvenokljunog labuda, koji je u njihovu ordinaciju stigao u ponedjeljak s teškim ozljedama vrata.

Naime, zvjerski pretučenu pticu pronašao je viši inspektor zaštite prirode, specijalist Željko Vuković i to nakon što su mu mještani Opatovca javili kako je njihov seoski ljubimac teško ozlijeđen.

- Riječ je o mužjaku koji je zapravo posljednjih dana aktivno branio svoju ženku koja sjedi na jajima, pa se volio zalijetati prema čamcima koji plove Opatovačkim dunavcem, ali više kako bi zaprijetio, a ne kako bi nekog napao ili ozlijedio. No, muškarac iz Opatovca divljački ga je pretukao štapom po glavi i vratu i to do te mjere da ptica više nije mogla podići vrat iznad vode te joj je prijetilo ugibanje. Stoga smo uhvatili ozlijeđenog labuda i dovezli ga stručnjacima ambulante Vetam, koja nam redovito izlaze ususret. Labud trenutačno pokazuje znakove poboljšanja stanja, a utvrđeno je da vrat nije slomljen. Veterinari mu daju tretmane B kompleks vitaminima. U slučaju da se stanje pogorša, labud će biti prebačen na Veterinarski fakultet u Zagreb - objašnjava inspektor Vuković. Inače, Ministarstvo zaštite okoliša već je podnijelo optužni prijedlog protiv poznatog počinitelja i to prekršajnom sudu u Vukovaru, a kazna za ovo djelo kreće se od sedam do 30.000 kuna.

- Ugine li ptica, bit će podnesen i odštetni zahtjev za naknadu štete koji iznosi 3.600 kuna. Srećom, ovakvi slučajevi nisu česti, a ljudi inače vole labude i upravo je i ovaj labud seoski ljubimac - zaključuje inspektor Vuković. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike